Ingår garaget i flyttstädningen?

En vanlig fråga gällande flyttstädning är om garaget ingår. Nej, det gör det inte. I en normal flyttstädning i Stockholm ingår varken garage, förråd, balkong eller trädgård. Dock går det bra att lägga till om man vill ha de ytorna städade av en städfirma. Då den här typen av ytor inte kräver lika noggrann städning som boendeytan utgår städfirmorna oftast från att de boende tar hand om städningen själv när de packar i ordning. 

Garage och förråd behöver oftast bara det att man sopar golvet, torkar av hyllorna och tvättar eventuella fönster. Man skall vara noga med att städa de här ytorna och inte strunta i dem. I värsta fall kan du bli skyldig att betala för städning i efterhand. Det är en onödig utgift då det inte krävs så mycket för att städa ett garage eller förråd. 

Vad ingår i en flyttstädning?

Om man vänder på frågan blir det enklare. I en vanlig flyttstädning ingår avtorkning av skåp, garderober ut- och invändigt. Rengöring av element, golv, socklar, lister, dörrar, dörrkarmar, klädkammare samt avtorkning av hyllor, ventiler och fönsterbänkar. Städfirman torkar av skåp och garderober, strömbrytare, vägguttag och elskåp samt dammar tak och väggar i alla rum. I köket så innebär flyttstädning rengöring av ugn, värmeskåp, spis, galler, kylskåp och frys invändigt och utvändigt, diskmaskin in- och utvändigt, köksfläkt, diskbänk och arbetsbänkar, belysning samt avtorkning av köksskåp, luckor, lådor och snickerier. 

Badrummet städas genom rengöring och avkalkning av kakel/klinker. Torkning av väggar samt rengöring av WC-stol, tvättställ, bidé, belysning, golvbrunn samt tvättmaskin och torktumlare. Dessutom ingår ​​putsning av fönster och rengöring av fönsterkarmar samt avtorkning av fönsterbrädor. 

Se till att få en lista med det som ingår innan du anlitar en städfirma så att du vet exakt vad du kan förvänta dig. Det kan skilja sig lite mellan de olika städfirmor. Du måste också vara noggrann med att plocka bort dina saker så gott som det går innan städfirman kommer. De kan inte städa som avtalat om garderob och skåp är fulla med saker. Det är ditt ansvar att se till att de kommer åt att städa.  

Läs mer här: stockholmflyttstädning.nu

Att flyttstäda en trädgård

Att göra i ordning sin trädgård innan man flyttar kan vara ett omfattande arbete, men det beror mycket på hur stor trädgården är och ifall ni planerar ta med er några växter. Se till att eventuellt kratta undan löv och klippa gräset. Exakt vad som behöver göras har att göra med under vilken säsong som flytten sker. Det viktiga är att trädgården är så fin som den kan vara och att det inte står kvar gamla trädgårdsmöbler, leksaker eller annat bråte på tomten.